Min2

woonhuis Jetty en Maarten Min

klik op foto´s voor vergrotingen -->
De locatie is in het duingebied van Bergen aan Zee.

Beschrijving
Een belangrijk uitgangspunt voor de architectuur is dat de vormgeving en materialisatie moeten aansluiten bij de situatie waarin de woning staat.
De woning is hoog gelegen op een duin, aan één zijde gelegen aan de weg, maar vrijwel aan het gezicht onttrokken door het hoogteverschil en de dennen die dicht om de woning staan. De kavel ligt aan de andere zijde aan het duinwaterleidinggebied, van waaruit het in de verte zeer beeldbepalend is in het landschap.
Er is dan ook gekozen voor een sterke ‘objectkwaliteit’. Tevens was het een uitdaging om bouwen binnen het bestemmingsplan als uitgangspunt te hanteren. De toegestane bouwvlek is 20 x 8 meter, met een goothoogte van 3 meter. De nokhoogte was niet aangegeven waardoor er een nokhoogte van max. 15 meter mogelijk was. Deze afmetingen maakten dat er in de hoogte gebouwd kon worden, waardoor het uiterste uit de beleving van de plek kon worden gehaald door 3 hoge verdiepingen te realiseren. Door het constructief meedenken van de ambtenaar bij de gemeente Bergen zijn we daar goed uitgekomen. Met het oplossen van elk probleem werd de vormgeving spannender.
Een zorg was dat de hoge smalle vorm qua uiterlijk moest passen in het duinlandschap. Gedurende het ontwerpproces ontstond de vorm van een duin of een verwaaide groep bomen meeglooiend met het afgesleten landschap vlak aan zee. De openingen in het dakvlak op de verdiepingen zijn van binnenuit ontworpen: aan de kanten met uitzicht op zee horizontale raamstroken en aan de kant van het duinlandschap een heel groot raam waardoor je je midden in het duingebied waant. Aan de vlakke oostgevel is een voorziening voor een lift opgenomen en is er de mogelijkheid om balkons te maken.

Materialisatie
Low Tech:
Er is lang gezocht naar passende materialen voor de buitenzijde. Omdat de woning zich op 300 meter van zee bevindt was het uitgangspunt om voor natuurlijke, duurzame en onderhoudsarme materialen te kiezen een logische beslissing. Voor de schuine gevel- en dakbekleding is lang gezocht naar een bestaand materiaal dat zou passen in de ruig romantische omgeving. Uiteindelijk kwam Jetty op het idee zelf een dakpan te ontwerpen die voldoet aan de gewenste uitstraling. Naar aanleiding van de bijzondere Kolumba baksteen (Petersen Tegl) die gebruikt zou gaan worden voor de omkleding van de betonkolommen, is een lange keramische vlakke pan ontwikkeld van 53 cm lang, 17 cm hoog en 4 cm dik. Ze geven een beeld van gepotdekselde planken, maar dan onderhoudsarm. De bruinpaarse gemêleerde klei met de ruwe afwerking komt uit Engeland en moest bij de schors van de omringende sparren passen, hiermee voegt het gebouw zich volledig in het omringende landschap. Dit ontwikkelproces heeft 1,5 jaar geduurd. Het is in uitstekende samenwerking met de vakmensen van Petersen tot stand gekomen en was op tijd klaar voor de voortgang van de bouw. De dakpan is nu als product opgenomen in de collectie van Petersen Tegl, DK.
De afwerking van de dakranden is in zink uitgevoerd en voorbehandeld tegen ionisatie, wat prachtig past bij de pannen. De onbehandelde houten kozijnen zijn van Iroko hout, FSC goedgekeurd, en met zorg uitgezocht om zo lang mogelijke delen te vinden, zodat er nauwelijks gelijmd hoefde te worden. De reden om onbehandeld hout te gebruiken op deze locatie is dat het onderhoudsarm is en past in de natuurlijke omgeving. Op de plaats waar later, indien nodig, een lift gebouwd kan worden, zijn de betonnen stabiliteitsschijven dichtgezet met onbehandelde WRC delen.
De gevelopbouw is uitgevoerd in houtskeletbouw met een hoge isolatiewaarde. Door dit bouwuitgangspunt kon de gebogen en afgeschuinde vorm als basis goed worden vormgegeven. De basis van de elementen bestaat uit vuren gordingen met multiplex platen. Deze is gebouwd in enkele grote prefabelementen, in de werkplaats gemaakt, om het proces snel te laten verlopen en zo min mogelijk het leven in het natuurgebied te verstoren.
Woonwensen: Jetty “Geef mij maar een schuur”.
De low-Tech uitstraling is ook naar binnen toe doorgezet. Hierdoor wordt de schil een geheel met de omringende natuur. De 2 verdiepingen wilden we als een grote, basic afgewerkte ruimte, die vrij indeelbaar zou zijn als woonruimte. Een ‘nieuw loft’.
Een van de wensen is steeds geweest om te wonen op deze verdiepingen in verband met het fantastische uitzicht op zee en in het duingebied.
Voor de voorlaatste versie was het uitgangspunt een nieuwe woning met kolommen over de bestaande bungalow te bouwen en de oude woning op te knappen: een tweede huis boven je woning. Uiteindelijk is besloten om de bestaande woning te slopen na overleg met de constructeur en vanwege de slechte conditie van de fundering. De draagconstructie met de kolommen structuur is hieruit ontstaan. Tevens zijn we geïnspireerd door pakhuizen, Noord -Hollandse boerderijen en de vertaling van Maison Domino van Le Corbusier naar ambachtelijk niveau. Door het toepassen van de Douglassparren met bast wilden we het effect bereiken dat de door de wind gevormde bomen rond het huis geabstraheerd binnen doorgezet zijn. De vloer op de 1ste verdieping is gemaakt als houten prefab element en hangt tussen de Douglassparren. Er zijn verzinkte stalen verbindingsmiddelen ontworpen.
De betonnen elementen zijn onbehandeld en in het zicht.
Op de begane grond bevinden zich opslag, atelier, badruimte en bibliotheek en werk en vergaderruimte. De binnenwanden en deuren bevinden zich op de begane grond en zijn niet dragend dus flexibel van ecoplex en mdf, soms is een kastenwand ook de scheidingswand tussen ruimtes. De trappen zijn als losse elementen in de ruimtes gezet. Ze zijn gemaakt van snelgroeiend populierenhout en dus milieuvriendelijk. Als gebruik is het een zachte houtsoort maar erg strak en het heeft geen knoesten. De mooie lichte kleur vergeelt niet dus kan blank blijven. Alleen de traptreden kunnen een extra bescherming gebruiken. De afwerking van de vloeren is gietbeton en de zwevende verdiepingsvloer tussen de bomen is met zeegras bekleed.

High Tech en duurzaamheid
Allereerst zijn de Isolatiewaardes van de materialen zo hoog mogelijk gekozen, het streven was naar een Rc van 5.0. Er is voor hoogwaardig isolerend glas gekozen met de afweging van zo weinig mogelijk verkleuring. In het atelier is gekozen voor ontkleurd gas, waardoor het werken met kleuren niet beïnvloed wordt door de groenige doorstraling van het glas. Tevens is een vraaggesstuurd ventilatiesysteem toegepast en slimme oplossingen voor de aanvoer van verse lucht. Er is een stofzuiger systeem aangelegd voor een beter binnenmilieu. Er is een domotica systeem aangelegd met basis toepassing, die later eenvoudig uit te breiden is. Voor de elektravoorzieningen is een vloergoot rondom opgenomen. Wat betreft energiewinning is er geen gasinstallatie maar een luchtwarmtepomp toegepast (in verband met de locatie op een duin) en glazen vacuümbuizen voor de verzorging van vloerverwarming (koeling) en warm water.
De ontwikkelingen van duurzame stroomopwekking worden op de voet gevolgd en interessante producten die er ook goed uitzien zijn toe te voegen in de huidige opzet. Op dit moment wordt het energieverbruik gemonitoord om te kijken welke aanvullingen nodig zijn met als doel zo laag mogelijk uit te komen.

Bouwen in eigen beheer
Als opdrachtgever, architect en bouwcoördinator is de bouw van de duurzame woning uitgevoerd. Hiervoor zijn voor alle onderdelen steeds partijen gezocht die het meest geschikt leken. Dit was een zeer positief, inspirerend en leerzaam proces.

villa villa villa