De vormgeving voor het Tiny Kofferhuisje is ontstaan uit de ontwerpgesprekken met Marloes en haar specifieke wensen en dromen: zoals de wens voor een verplaatsbaar huisje, een royale bedstee op de begane grond en haar verzameling tasjes. Al verzinnend en schetsend samen met Jetty en Maarten ontstond het beeld van het Kofferhuisje voor de buitenkant, wat alles samenvat.

project gegevens:

Status:                       gerealiseerd
Ontwerp:                   2017
Realisatie:                 2018
Adres:                        Alkmaar
Opdrachtgever:        particulier
Aannemersbedrijf:  NH bouwgroep, Broek op Langedijk

 

Video: NH Bouwgroep BV

 

Photographs: Min2 bouw-kunst B.V.

De kleine raampjes zijn ontworpen als gaten in de wand en de positie is vanuit de beleving in het interieur bepaald: een in de bedstee, een bij het koken en een in de badkamer. De grote glazen pui met uitzicht in het leefgedeelte is gemaakt van Iroko hout en kan onbehandeld blijven.
De materialen zijn zoveel mogelijk duurzaam en het Platowood op de gevels is gemodificeerd vurenhout zonder chemische toevoegingen en een alternatief voor hardhout.
Voor het interieur hebben we een bedstee ontworpen met rondom opbergmogelijkheid, zoals een uittrekbare kledingkast aan het voeteneinde en een hoge lade met een TV scherm, die gebruikt kan worden vanuit het bed of uitgetrokken in de kamer. De hoogte van het plafond in het leefgedeelte wordt speels benut om de tasjesverzameling op te hangen en deze kunnen natuurlijk ook weer als opbergruimte dienen. De plattegrond is eenvoudig en uit onze ervaring wijs geworden is er een aparte hal bedacht bij de voordeur om de kou in de winter niet direct in de kamer te laten en is er een royale technische ruimte ontworpen als rugzakje, die nodig is omdat het huisje off grid is uitgevoerd.
Er wordt gebruik gemaakt van het platte dak om water op te vangen, wat afgevoerd wordt naar grote waterreservoirs in het verhoogde gedeelte onder het huisje, (tevens is daar ook nog ruimte voor opslag, zoals het surfboard). Dit water wordt gezuiverd en daarna komt het naar binnen met een extra zuivering voor het drinkwater. De afvoer gaat naar een gezamenlijk helofietenfilter met de andere tiny house bewoners op het terrein. Ook is er een compost toilet. De energie is geregeld via zonnecollectoren op het dak en voorzien van accu’s voor de opslag voor in de winter. Er is een uitgekiend gebruik bedacht waardoor er zo weinig mogelijk energie wordt gebruikt.
De verwarming is via een systeem wat zowel op zonnecollectoren als op gas werkt (nodig in de donkere, koude dagen).
De maatvoering van een Tiny Huisje is altijd een uitdaging en vooral ook omdat er rekening moet worden gehouden met de regelgeving:
Bouwkundig voldoet het kofferhuisje aan de eisen van het bouwbesluit, zodat het overal in Nederland kan staan.
De buitenmaten zijn 3 meter breed, 9,2 meter lang en hoog 3.68 meter. Om het Kofferhuisje op de weg te verplaatsen kan het onderste deel los vervoerd worden.
Op dit moment staat het huisje in Alkmaar, nadat het in een loods is gebouwd in Heerhugowaard en met een dieplader met kraan vervoerd en geplaatst.
Het kofferhuisje reist mee ook in de toekomst en herbergt alle faciliteiten van een reguliere woning op een tiny schaal

 

Illustrations: Min2 bouw-kunst B.V.

Sketches: Min2 bouw-kunst B.V.

 

Publications:

publicatie Telegraaf, 7 april 2018